We are so glad you found us!
You are welcome to follow our work in Thailand with marine, endangered animals and marine awareness. Here you can read our newest blog posts about what we have been up to.
![]() Kuten aikaisemmista blogeista voi lukea, täällä Thaimaassa muovijätettä kertyy huimia määriä. Yksi suurista muovijätteen aiheuttajista ovat vesipullot. Olen seurannut oman vetemme kulutusta, ja näyttää siltä että neljä aikuista käyttää päivässä noin yksitoista litraa pullotettua vettä. Meillä se tarkoittaa kuutta 1,5 l pulloa ja neljää 0,5 l pulloa. Pienet pullot tilataan yleensä ravintolassa ruokailun yhteydessä, sillä vesikannut näyttävät hävinneen ravintoloista kokonaan. Viikossa määrä on 42 kpl isoja vesipulloja ja 28 kpl pieniä pulloja. Thaimaassa käy satojatuhansia turisteja vuodessa, joten vesipulloja kertyy käsittämätön määrä. Mitä tyhjille pulloille tapahtuu? No, ne heitetään tietysti roskiin. Illalla roskia perkaa ne, jotka eivät muualta saa toimeentuloa. Tässä meidän kadulla pulloja kierrättävät vanhukset sekä yksi perhe yhdessä pienten lastensa kanssa. He tekevät ympäristön kannalta erittäin tärkeää työtä. He keräävät muun roskan joukosta talteen muovipulloja ja muuta kierrätykseen kelpaavaa materiaalia. Thaimaassa pulloissa ei ole panttia, mutta Phuketissa ja muualla Thaimaassa on asemia jotka maksavat muovista nimellinen raaka-ainekorvauksen. Kilosta kirkasta PET-muovia maksetaan Phuketissa noin 10 bahtia, joka on hieman alle 30 senttiä. Ilman näitä illalla työskenteleviä pullojen kierrättäjiä Phuket hukkuisi muutamassa vuodessa tyhjiin pulloihin! Mikäli haluat tehdä pullojen kierrättäjien työstä vähän helpompaa, laita tyhjät pullot omaan pussiinsa. Näin kerääjien on helppo napata ne mukaansa, eikä pulloja tarvitse tonkia muiden roskien joukosta. Saman voi tehdä myös alumiinitölkeille ja lasipulloille. Turisteille juomaveden hankkiminen muuten kuin pullossa on nykyään hankalaa. Joitain vuosia sitten pienissä kaupoissa oli mahdollista käydä täyttämässä tyhjät pullot juomavedellä pientä korvausta vastaan, mutta nyt täällä ollessamme en ole nähnyt yhtään paikkaa, missä vesipulloja voisi täyttää.
Uskallan veikata, että turistit kuluttavat eniten vesipulloja Phuketissa. Paikalliset eivät juo pelkästään pullotettua vettä, sillä heille vesi toimitetaan isoissa muutaman kymmenen litran kestomuovipulloissa. Järjestelmä toimii niin, että tyhjä pullo jätetään ulos, ja sen kylkeen teipataan 10 baht kolikko. Aamulla tyhjän pullon tilalle on tullut täysi pullo. Asuimme useita vuosia sitten vuokralla Cape Panwassa, Phuketin eteläosassa, ja pääsimme silloin mukaan vedenjakelujärjestelmään. Olen useasti toivonut, että järjestelmä ulottuisi myös meidän pitkäaikaisturistien suosimiin hotelleihin, sillä se vähentäisi muovin kulutusta huomattavasti. Steven Layne on kirjoittanut mielenkiintoisen jutun kierrätyksestä Phuketissa. Jutun voit lukea täältä.
0 Comments
Leave a Reply. |
AuthorsThe contributors to this blog are the marine biologists Maria Koivisto (left) and Anu Riihimäki (right). Archives
March 2018
Categories |